Пошук
Кошик
Каталог товарів

Що робити, коли не росте борода?

Важко не помітити, що за останні кілька років соцмережі, а згодом і світ захопили стильні бородачі. Цей тренд, заданий стрітстайлерами, не оминув ні кінозірок, ні музикантів, ні інших громадських особистостей. Чи варто дивуватися, що навіть у кризові часи барбершопи не встигають обслуговувати клієнтів та відкривати нові філії?

Густа, доглянута борода завжди вважалася символом мужності – не дарма на старовинних полотнах ми бачимо видатних полководців та державних діячів із щільною рослинністю на суворих обличчях. Не дивно, що кожен чоловік хоча б раз у житті намагається відростити цей «аксесуар». Багатьом це вдається без особливих зусиль, але що робити, якщо вона не росте? чому не росте борода

У цій статті ми розберемо основні фактори, що впливають на зростання волосся бороди, і поділимося деякими секретами, знання яких допоможе вам досягти бажаного результату всього за кілька тижнів. У нашому арсеналі і народні засоби, і медичні. Читайте, застосовуйте і розповідайте про свої успіхи в коментарях!

Не вдається відростити бороду? Можливі причини

Щоб усунути заклятого ворога, треба знати його в обличчя. Щоб виростити модну борідку, необхідно дізнатися, які фактори ускладнюють це завдання:

  • юний вік – деякі чоловіки віком до 25 років не мають потреби в ритуалі гоління;
  • часті стреси, депресія;
  • травма шкірного покриву (поріз, опік);
  • реакція на лікування медикаментозними препаратами;
  • психіатричні та психічні розлади;
  • генетичні особливості;
  • грибок, лишай, дерматити тощо;
  • аутоімунні хвороби;
  • вогнищеве облисіння;
  • цукровий діабет;
  • наслідки пережитих інфекційних або венеричних захворювань.

Обстеження у трихолога допоможе виявити, що саме вплинуло на вашу рослинність. Професіонал призначить лікування, яке впорається з будь-якою з перерахованих проблем. Але дещо ви зможете і самі зробити, щоб покращити вигляд своєї щетини. Наприклад, наступне…

Стрес, поганий сон та шкідливі звички – вороги для вашої борідки

«Спокій нам тільки сниться» - кажуть справжні чоловіки, і, осідлавши уявного коня, рвуться бій. Але хронічне почуття зібраності та нервової напруги не найкраще відбивається на імунній системі. Зокрема, волоски на обличчі можуть припинити рости, або навіть почати випадати.

Тому навіть найенергійніші, найвідповідальніші та орієнтовані на успіх керівники повинні періодично відпочивати, розслаблятися та забувати про поточні проблеми. У цьому допоможуть:

  • йога; шкідливі звички заважають зростанню бороди
  • медитації;
  • східні єдиноборства;
  • сеанси психотерапії;
  • відвідування музеїв, театрів, концертів, майстер-класів;
  • хобі, пов'язані з виготовленням чогось руками (малювання, ліплення, кулінарія, різьблення по дереву).

Негативний наслідок постійного стресу - проблеми зі сном, який підтримує функціонування всього організму, та відростання бороди у тому числі. Для того щоб тіло відпочило, і всі процеси регенерації проходили безперебійно, необхідно спати не менше 8 годин на добу. До того ж, бажано вночі – деякі гормони здатні вироблятися лише у повній темряві. Тому постарайтеся лягати в ліжко не того дня, коли треба вже вставати.

Ще один крок до мужньої зовнішності – відмова від куріння, алкоголю та інших нездорових навичок, що негативно впливають на роботу щитовидки та статевих залоз. На щастя, сьогодні мода не лише на брутальний стиль «доглянутого дроворуба», а й на ЗОЖ.

Правильна гігієна та догляд за бородою

У багатьох виникають труднощі з відрощуванням щетини через те, що шкіра травмована неправильним голінням. Якщо в майбутньому плануєте змінити імідж, нагадуємо, що до цієї процедури обличчя треба добре зволожувати і не скупитися на піну чи гель. Не потрібно голитися «на суху» і десять разів терти те саме місце. Якість бритв і лез також мають значення.

гігена догляд за бородою

Вже розпочали трансформацію зовнішності, але щось пішло не так? Звучить як очевидна банальність, але чистота – запорука розкішної рослинності. Щоб волоски відростали рівномірно, були еластичними та блискучими, не забувайте очищати шкіру від жиру, пилу та відмерлих рогових частинок. Для цього користуйтеся пінками для вмивання або м'яким шампунем. Відберіть у своєї другої половини скраб для обличчя. Його крупинки відмінно відлущують і видаляють старий епідерміс, якого раніше ви позбавлялися в процесі гоління. І не соромтеся користуватися лосьйонами та зволожуючим кремом. Вони знімають роздратування, чим надають велику послугу шкірі та волосяним фолікулам.

Спорт та здорове харчування – для пишної борідки

Будь-яка фізична активність призводить до підвищення тестостерону, який безпосередньо впливає на відростання волосся. Крім того, інтенсивні спортивні заняття прискорюють кровообіг, нормалізують обмін речовин та підвищують засвоєння мінерально-вітамінних добавок. Що слід включити до свого графіка:

  • ранкову зарядку;
  • пробіжку;
  • силові тренування.

Втім, вид спорту вибирайте самі – від катання на велосипеді до плавання.

До речі, кубики на пресі та рельєфний торс Тора ще більше підкреслять красу вашої щетини. Змінам тіла та щетини сприятимуть дотримання водного балансу, збалансоване харчування та введення мультивітамінних комплексів у раціон. Найважливіші вітаміни для волосся вказані у таблиці. Отримати їх можна з продуктів харчування: здорове харчування для зростання бороди

  • м'яса;
  • риби;
  • жирного молока, сиру, вершків;
  • насіння, рослинних олій;
  • бобових;
  • горіхів;
  • яєць.

Крім відновлення волосся, правильне і повноцінне харчування покращить самопочуття і позитивно позначиться на стані шкіри.

Також у продажу багато полівітамінних добавок, що покращать гормональне тло та стан цибулин. Особливо важливо застосовувати їх у період ослабленого імунітету – з пізньої осені до весни.

Природні засоби для бороди

Найпростішими та ефективнішими є натуральні нерафіновані олії – мигдальна, реп'яхова, лляна та касторова. Використовуйте їх окремо, або змішуйте у будь-яких пропорціях. Масляну суміш втирають у шкіру, залишають хвилин на 30 – 40 і ретельно змивають з використанням шампуню.

Народні рецепти вже неодноразово довели свою ефективність – не дарма вони дожили до наших днів. Виправити ситуацію допоможуть:

1. Лосьйон з евкаліптовою олією, купити яку можна в аптеці. Готуватись розчин дуже просто. Змішайте 4/5 частини теплої води (можна використовувати трав'яний відвар або зволожуючий тонік) та 1/5 олії. Наносити на шкіру ватним спонжем. Змивати не обов'язково.

2. Гірчична маска, що прискорює локальний кровообіг та активізує зростання. Візьміть 2 столові ложки порошкової гірчиці та стільки ж цукрового піску, яєчний жовток та кілька ложечок води (не холодної). Нанести на шкіру обличчя, змити приблизно за годину. Якщо відчуваєте нестерпне печіння, змивайте раніше.

3. Розчин з меленої кориці та лаймового соку. Змішайте ці компоненти, наносите на шкіру двічі на добу. Через 10 - 15 хвилин після нанесення, вмийтеся. Слідкуйте за відчуттями – може пощипувати, але дико палити не повинно.

В інтернет мережі багато нескладних рецептів для активації зростання, не полінуйтеся погуглити. Якщо ж немає часу чи бажання возитися з приготуванням таких сумішей, зверніть увагу на готові продукти для бородачів. У каталогах спеціалізованих магазинів є маски, креми та спреї для зростання бороди з цілим комплексом корисних речовин. Їхні переваги – вони вимагають мінімум часу для застосування, приємні по запаху та органолептиці, і не залишають на волосинках жирної плівки, яку складно відмити.

Трихолог – найкращий друг бородача

Перепробували всі ці заходи, а результату немає? Тоді найвірнішим рішенням буде звернутися до фахівців. Лікар проведе обстеження, направить до своїх колег:

  • ендокринологу;
  • імунологу;
  • дерматологу.

Отримавши результати аналізів та оглядів, він визначить, які фактори варто усунути, щоб ви змогли відкласти бритву на той термін, який вам заманеться. Ви отримаєте докладний протокол ваших дій та рецепт на ті препарати, що відпускаються в аптеці. Можливо, доведеться пройти курс підвищення тестостерону, який розрахований приблизно на рік. Втім, будь-яке комплексне лікування займе тривалий період, так що наберіться терпіння, і дійте! Переваги та недоліки медичних препаратів для стимулювання зростання бороди

Учені створили безліч спеціалізованих засобів, що прискорюють відростання волосся. Придбати їх можна в аптечній крамниці або вузькопрофільному магазині. Вартість таких продуктів не дешева, але доступна навіть для студентів. Але перш ніж бігти за такими активаторами, проконсультуйтеся з лікарем.

Найпопулярнішими стимуляторами є:

1. Фінастерид для бороди – гормональні ліки, що застосовуються для підвищення рівня чоловічих гормонів та лікування алопеції у чоловіків.

Випускається у вигляді таблеток, тому використовувати його дуже зручно та звично. Його використання не тільки підвищує густоту рослинності на голові та обличчі. Дослідження американського Національного інституту раку показали, що застосування цього продукту на 25% знижує ризик виникнення пухлини у простаті.

фінастерид для бороди

З недоліків слід відзначити велику кількість побічних ефектів, які були зафіксовані у деяких пацієнтів:

  • прояви алергії;
  • зниження потенції;
  • порушення еякуляції.

міноксидил для бороди

2. Міноксидил – це речовина з доведеною ефективністю, що входить до складу багатьох препаратів для боротьби з облисінням. Він зупиняє випадання волосків, пробуджує сплячі цибулини, сприяє потовщенню волосин. Завдяки йому волосся буде відростати рівномірно, без клаптиків і лисих ділянок.

Продукти на основі minoxidil випускають у формі спреїв, шампунів, пінок та лосьйонів. Їх наносять безпосередньо на шкіру, бажано легкими масажними рухами.

Недоліки:

  • може викликати лущення, почуття сверблячки або стягнутості;
  • не рекомендуються людям із проблемами серцево-судинної системи;
  • можлива персональна непереносимість.

Як вибрати якісний засіб для зростання бороди

Не залежно від того, чи ви купуєте продукцію в аптеці, барбер-шопі або магазині, вона повинна бути сертифікована. Форма випуску може бути будь-який - позитивний результат дадуть і грамотно підібрані таблетки, крем, лосьйони, спреї. Головне - підбирати активатор потрібно з урахуванням тих факторів, що призвели до повільного чи нерівномірного відростання щетини.

Сьогодні на ринку представлено багато високоякісних косметичних продуктів. Їх продають без рецептів, і деякі з них можна придбати навіть у супермаркеті. Але перш ніж зробите покупку, уважно прочитайте склад. Там обов'язково мають бути:

  • натуральні олії;
  • гірчиця, червоний перець або часник;
  • екстракти або гідролати лікарських трав.

Втім, якщо ви почнете користуватися одним із таких стимуляторів, і воно вам не дуже підходить, особливої ​​шкоди організму ви не завдасте (якщо, звичайно, у вас немає алергії на якийсь із інгредієнтів). У найгіршому випадку, стан волосся залишиться без змін, і шкіра може почати лущитися. З аптечними лікарськими засобами все набагато серйозніше. Нарвавшись на підробку або замовивши товар сумнівного виробника, ви ризикуєте заробити серйозні проблеми: збій гормонального фону і порушення в роботі ендокринної системи. Такі продукти мають бути виготовлені перевіреними брендами, і брати їх краще у магазинах із гарною репутацією.

Одним із кращих активаторів для росту волосся на обличчі є розчин для зовнішнього застосування Rogaine з 5% концентрацією міноксидилу. Він виготовляється в Америці найвідомішою компанією Johnson&Johnson. Для видимого ефекту достатньо використовувати його згідно з інструкцією двічі на добу протягом 4 місяців.

  • стабілізація волосяного покриву;
  • відновлення росту волосся.

Кошти під силу подолати навіть андрогенну алопецію. Єдине, з чим він не справляється, це з порушеннями, пов'язаними з авітамінозом, дією певних ліків та дефіцитом заліза.

Рекомендації та протипоказання щодо застосування стимуляторів росту бороди на основі міноксидилу

Такі активатори містять різний відсоток введення діючої речовини. Для використання на обличчі, не рекомендуємо купувати препарати з вмістом minoxidil понад 5%. Вони можуть спровокувати опік, алергічну реакцію або інший неприємний ефект.

рекомендації та протипоказання стимуляторів росту бороди

Щоб прискорити відростання щетини, використовуйте такий препарат таким чином:

  • фармакологічний лосьйон наноситься на шкіру за допомогою медичної піпетки (якщо форма випуску – спрей, то розпорошується);
  • в одне застосування використовуйте не більше 1 мл;
  • розподіліть рідину м'якими рухами протягом 20 секунд;
  • не забудьте промити руки з милом.

Після висихання препарату дозволяється використовувати улюблені засоби для укладання, а ось вмиватися або мочити щетину можна лише через 4 години.

Зазвичай, курс складає близько року, але вже протягом місяця ви помітите суттєві поліпшення і почнете отримувати компліменти від жінок.

Протипоказань до використання таких засобів є небагато, але їх слід знати. Міноксидил не рекомендується людям:

  • молодше 18 років;
  • чоловікам з виявленим дефіцитом вітаміну А та заліза;
  • у разі діагностування запущених хронічних захворювань та хвороб серця;
  • з виявленими шкірними патологіями;
  • хворим на алергію на будь-який з компонентів препарату;
  • з відкритими ранами на поверхні епідермісу.

Перед придбанням такої космецевтики обов'язково проконсультуйтеся із трихологом. Він точно визначить, чи потрібен вам такий стимулятор, відповість на всі питання, пов'язані з його використанням, і попередить про можливі побічні ефекти.

Оформити замовлення

Продовжити покупки