Пошук
Кошик
Каталог товарів

Ступені облисіння за шкалою Норвуду: класифікація, фото

З проблемою облисіння рано чи пізно стикаються як чоловіки, так і жінки. Допомогти її вирішити допоможе лікар-трихолог, який спеціалізується на хворобах шкіри голови, включаючи алопецію. Лікування фахівець призначає залежно від причин, що спричинили втрату волосся, загального стану організму та ступеня облисіння.

Зміст

  • Види та класифікація ступенів облисіння
  • Облисіння у чоловіків
  • Облисіння у жінок
  • Лікування облисіння

Види та класифікація ступенів облисіння

Найчастіше, вивчаючи причини рідіючого волосся, трихолог діагностує один із видів алопеції:

  • андрогенну;
  • дифузну;
  • гніздову або осередкову.

При цьому андрогенетичний тип алопеції вважається найбільш поширеною формою облисіння у людей обох статей. Основними причинами її розвитку є:

  • підвищення активності ферменту 5-альфа-редуктази в клітинах фолікул, внаслідок чого чоловічий гормон тестостерон перетворюється на дигідротестостерон, що спричиняє атрофію волосяних цибулин;
  • підвищення чутливості рецепторів у клітинах фолікулів до нормального рівня дигідротестостерону;
  • спадковість.

Клінічні прояви андрогенетичного облисіння у чоловіків і жінок різняться, тому для визначення ступеня алопеції за чоловічим типом застосовується шкала Норвуда-Гамільтона, за жіночим - класифікація Людвіга.

Облисіння у чоловіків

Для визначення ступеня облисіння у чоловіків дерматологами та трихологами використовується система класифікації, запропонована у 1950-х Гамільтоном, та розширена у 1970-х Норвудом. Сучасна шкала Норвуда-Гамільтона включає 7 стадій облисіння:

  1. Лінія росту волосся в лобовій зоні рівна, спостерігається легке порідіння шевелюри в цій галузі.
  2. Поява неглибоких симетрично розташованих залисин у формі трикутника в лобово-скроневій зоні росту волосся.
  3. Поява глибоких залисин у скронь, можливе повне облисіння у цих областях. Підвид 3 ступеня алопеції у чоловіків. 3 тім'яний ступінь. При цьому волосся в лобово-скроневій зоні рідшає помірно, а залисина починає формуватися на темряві.
  4. Ще більш виражений порід на передній лінії і на темряві. Залисини розділяє смужка волосся помірної густоти та ширини на маківці.
  5. Збільшення залисин на темряві та в передньовисочній ділянці, "місток" на маківці стає тоншим і менш густим.
  6. Від смужки волосся через верхівку залишаються рідкісні, тонкі волоски, що нагадують пушок. Передньовискова та тім'яна залисини поступово зливаються в одну, утворюючи форму підкови.
  7. Практично повна втрата волосків по всій поверхні голови.

Облисіння у жінок

Проблема поступового порідження шевелюри існує у 25% жінок віком від 25 до 40 років. Після сорока від втрати волосся, що стає помітною для оточуючих, страждає половина жіночої частини населення. При цьому алопеція за жіночим типом за рідкісними винятками не призводить до повного облисіння.

Для визначення ступеня алопеції у жінок використовується шкала Людвіга, що включає 3 стадії:

  1. Тільки помітне поріднення шевелюри на невеликих ділянках лобово-скроневої або тім'яної частини голови, поява виснажених, ослаблених волосків у загальній масі здорового волосся.
  2. Поступове збільшення площі залисин на скронях або темряві, що стає помітно, коли жінка збирає гладкий хвіст або ділить волосся на проділ. Зменшення загальної густоти волосяного покриву.
  3. Майже повне облисіння на темряві та в лобово-скроневій зоні, витончення волосся до стану гармата.

Лікування облисіння

Для ефективного лікування алопеції будь-якого типу насамперед необхідно усунути або мінімізувати причину, що призвела до випадання волосся, якщо є така можливість. Щоб уповільнити втрату волосків, для активізації фолікул та відновлення колишньої густоти шевелюри трихологи можуть призначати такі види лікування:

  • гормональна терапія;
  • застосування препаратів на основі міноксидилу;
  • симптоматичне лікування;
  • масажі дермаролером;
  • дарсонвалізація.

У найскладніших випадках лікар може порекомендувати пересадку волосся.

Динаміка змін відстежується трихологом протягом усього курсу лікування, який може тривати від 3 місяців до кількох років.

Оформити замовлення

Продовжити покупки