Пошук
Кошик
Каталог товарів

Свербління шкіри голови - причини, і як з ним боротися?

Ти турбують сухість, свербіж і лущення шкірного покриву голови? Тоді ця стаття – для вас! У ній ми розповімо, які причини викликають свербіж шкіри голови, і як позбутися цього дратівливого симптому, що сигналізує про нездоровий стан дерми.

Сверблячка шкіри голови

Чому свербить і свербить шкіра голови

Сухість та свербіж – вірні ознаки порушення природного гідробалансу шкірного покриву. Як правило, при цьому шкіра ще й сильно свербить. Якщо ігнорувати проблему, розчісування дерми може призвести до появи запалень, випадання волосся або навіть облисіння.

Викликати свербіж можуть як зовнішні фактори, так і внутрішні.

До зовнішніх факторів, що провокують сухість шкіри, належать:

  • різка зміна температурного режиму;
  • вплив ультрафіолетових променів;
  • зміна сезону року;
  • авітаміноз, погане харчування, недостатня кількість води;
  • алкоголь та куріння;
  • прийом деяких лікарських засобів;
  • поганий екологічний стан навколишнього середовища;
  • занадто туга зачіска;
  • реакція на компоненти шампуню, маски для волосся та інших засобів для догляду
  • погана гігієна
  • паразити.

До внутрішніх факторів належать:

  • шкірні захворювання;
  • вікові зміни (з віком епідерміс стає сухішим);
  • стрес, недосипання, хронічна втома;
  • генетична схильність;
  • гормональні зміни.

Свербить шкіра голови – лікування

Головний секрет успішного лікування цієї проблеми – грамотна діагностика. Розглянемо докладніше найпоширеніші причини сверблячки та печіння шкірного покриву:

  1. Засмага. Ультрафолетові промені є згубними не тільки для тіла, але і для шкірного покриву голови. Під їхньою дією епідерміс стає сухим, можуть з'явитися опіки. Тому влітку обов'язково захищайте голову головними уборами та користуйтесь засобами з УФ-фільтрами. Вже постраждалій шкірі можна допомогти зволожуючим лосьйоном та засобами для догляду з вмістом алое.
  2. Шкіра може почати свербіти і лущитися, якщо їй недостатньо вітамін або вологи. Намагайтеся дотримуватись повноцінного харчування, у сезон авітамінозу доповнюйте раціон вітамінними комплексами, та пийте не менше 1,5 літрів чистої води на день. Полегшити симптоми при сухій шкірі допоможуть м'які безсульфатні шампуні, додаткове зволоження засобами з гіалоурановою кислотою та гліцерином.
  3. Деякі компоненти лікарських засобів також можуть викликати свербіж та подразнення. Зазвичай епідерміс реагує на такі речовини, як алопуринол, аміодарон, амілорид, гідрохлортіазид, естроген, сівмастин, гідроксиетилцелюлоза. Якщо ви приймаєте ліки, що містять будь-який із цих компонентів, рекомендуємо замінити їх на аналогічні, але без алергенів у складі. У цьому вам допоможе грамотний терапевт.
  4. Туго стягнутий хвіст або скручений пучок - часта причина болю та печіння шкірного покриву. Не носите такі зачіски занадто часто, а після того, як розпустите локони, робіть легкий масаж, щоб відновити кровообіг.
  5. Сверблячка і лущення можуть викликати неправильно підібрані засоби для догляду за волоссям, або будь-які його компоненти. Реакція може виникати, якщо регулярно погано вимиваєте шампунь або маску. Також це може бути проявом алергії. Тому виробники рекомендують проводити тест на алергічну реакцію, перш ніж використовувати вибраний засіб. Для цього нанесіть його на ліктьовий згин і подивіться на реакцію шкіри через 15 хвилин. У разі алергічного почервоніння використовувати його не можна. Для покращення стану шкірного покриву можна прийняти антигістамінний препарат.
  6. Протилежна ситуація – свербіж шкіри голови через погану гігієну та нерегулярне миття волосся. Пил, жир і шкірне сало, що накопичилися, - відмінне середовище для розвитку мікробів, що провокують подразнення. Для профілактики таких неприємних симптомів рекомендується мити голову 2-3 рази на тиждень.
  7. Часто неприємні відчуття можуть виникати через те, що у волоссі оселилися воші. Перша ознака паразитів - весь час нестерпно свербить шкіра голови. Особливо часто їх атаці зазнають діти. Але вошей можуть підхопити і дорослі – наприклад, у готелі із сумнівними стандартами гігієни, або у громадському транспорті. Лікування у цьому випадку дуже просте. Вам допоможе шампунь з піретином або пнрмітіном, а також в аптеці можна купити спеціальний засіб для боротьби з вошами.
  8. Серйознішими причинами сверблячки можуть бути кропив'янка, лупа, себорея, короста, фолікуліт, псоріаз, екзема, лишай, лімфома або рак шкіри. Лікування таких хвороб має відбуватися під суворим контролем фахівця.
  9. Хронічне стан тривожності, стресу або депресії може провокувати свербіж шкірного покриву. Лікування - антидепресанти, натуральні трав'яні чаї з м'ятою, препарати з меланіном для міцного сну. Все це краще використовувати під наглядом психотерапевта.
  10. Вогнища алопеція, що є досить рідкісним генетичним захворюванням, також супроводжується печінням і коростою. Лікування призначить лікар-трихолог.

Оформити замовлення

Продовжити покупки