Пошук
Кошик
Каталог товарів

Лущиться шкіра на голові - симптоми, причини, лікування

Лушіння шкіри голови, що часто супроводжується свербінням і коростою - досить поширена проблема. Це неприємно не лише фізично, а й естетично. Мало кому подобаються явно помітні пластівці епідермісу, що відлущився, на комірці одягу і плечах. У цій статті ми розповімо, як позбутися лущення самостійно, а коли настав час бігти до лікаря.

Лушіння шкіри голови

Симптоми лущення шкіри на голові.

Як відомо, клітини шкіри, як та інших органів людського тіла, регулярно оновлюються. Сірі лусочки, які іноді можна бачити в прикореневій зоні волосся - це відмерлі частини епідермісу, що відшарувався від верхнього шару шкіри голови. Зазвичай, при регулярному миття волосся, вони зовсім непомітні. Але під впливом певних факторів, цей природний процес може стати більш інтенсивним, а пластівці більшими і помітнішими. Ситуація може посилитися появою грибка. У цьому випадку естетична проблема доповниться свербінням шкірного покриву.

Симптоми нездорового лущення шкіри на голові:

  • постійна наявність лупи та білих пластівців у волоссі;
  • відчуття сухості та стягнутості шкіри;
  • свербіж, короста, хворобливі відчуття при торканні та розчісуванні волосся;
  • почервоніння дерми, поява запалених ділянок, тріщин, ранок;
  • втрата шкірою гладкості, еластичності – вона стає шорсткішою.

У простих випадках, коли лущення відбувається без таких проявів як свербіж або короста, позбутися його можна за допомогою спеціальних косметичних засобів. Якщо ситуація запущена, рекомендуємо звернутися до фахівців.

Чому лущиться шкіра на голові

Найбільш поширеними причинами лущення є фактори:

  1. Шкірні захворювання, найпоширенішим з яких є псоріаз. При цьому захворюванні прискорюється відмирання клітин епідермісу, внаслідок чого шкірний покрив ороговіє і лущиться. У цьому випадку слід лікувати причину лущення, а не косметичний дефект.
  2. Грибок. При грибковому ураженні епідерміс «облазить» дрібними лусочками. Найчастіше людина стає «жертвою» грибка Malassezia. Найнеприємніше, що люди довгий час можуть бути носіями цього паразита, навіть не підозрюючи про це. Він може почати проявляти себе при збоях в імунній системі, нервовому чи фізичному перенапрузі, або хронічному недосипанні.
  3. Велика кількість стресових ситуацій та ослаблений стан організму можуть викликати лущення навіть без ураження шкірного покриву. Слідкуйте за станом нервової системи і не нехтуйте заспокійливими препаратами.
  4. Суворі дієти, недостатнє або нездорове харчування, нестача вітамінів - часті причини появи «пластівців» у волоссі. Рекомендуємо переглянути раціон, зробивши його більш повним та збалансованим.
  5. Часте миття голови, використання агресивних миючих засобів – причина сухості дерми. Вибирайте м'які шампуні без SLS і постарайтеся мити волосся не частіше 2-3 разів на тиждень.
  6. Алергія на компоненти, що входять до складу продуктів для миття та укладання волосся. Алергічна реакція часто супроводжується свербінням та коростою.
  7. Є люди із сухим типом шкіри, що закладено генетично. Поліпшити ситуацію допоможуть зволожуючі маски для волосся (як промислові, так і домашні), а також крем і лосьйони.
  8. Засмага. Інтенсивне ультрафіолетове випромінювання може призвести не тільки до лущення шкіри голови, а й до появи опіків. Довгий час на сонці використовуйте захисний крем, а краще – капелюх або панаму.
  9. Некваліфіковане проведення доглядових процедур, фарбування. Довіряйте своє волосся тільки досвідченим фахівцям із перевіреною репутацією.
  10. <Л>Лушіння буває не тільки у дорослих, але навіть у немовлят. Зазвичай у дітей це природний процес, що супроводжує оновлення дерми. Тому не поспішайте до лікаря, якщо помітите у крихітки такі «пластівці» у волоссі. Це варто зробити, якщо лущення супроводжується іншими неприємними симптомами, що дають явний дискомфорт.
  11. Екологія. Особливо страждають жителі мегаполісів, де концентрація пилу та чадних газів у повітрі перевищує всі допустимі норми.
  12. Алергічні реакції на продукти харчування, медикаменти.
  13. Порушення обмінних процесів, гормональні зміни, реакція на лікувальні процедури, нездоровий стан печінки.
  14. Як лікувати лущення шкіри на голові
  15. Як і при інших захворюваннях лікування повинно початися з грамотної діагностики. Тільки встановивши причину, можна максимально швидко позбутися цього неприємного симптому.
  16. Для лікування лущення випускається безліч препаратів у вигляді спеціальних лікарських шампунів, кремів, лосьйонів та бальзамів. Також фахівці часто призначають використання народних засобів, наприклад, полоскання трав'яними відварами, або домашні маски. Перед початком використання таких масок обов'язково провести тест на алергічну реакцію.
  17. У разі, якщо ви не страждаєте від псоріазу та грибка, часто допомагає зміна миючих засобів та звичайний шампунь від лупи. На період лікування краще відмовитись від засобів фіксації – вони часто містять спирт, що додатково сушить шкіру.
  18. Також рекомендуємо провести процедуру детоксу організму. Дієта, багата на вітаміни, без алкоголю, цукру і жирних страв, позитивно позначиться не тільки на волоссі, але і на шкірі обличчя.

Оформити замовлення

Продовжити покупки