Пошук
Кошик
Каталог товарів

Жіноча алопеція

За науковим словом "алопеція" ховається багатьом знайоме не з чуток захворювання, коли спостерігається інтенсивна втрата волосся на голові. Таке випадання волосся понад природну норму з часом призводить до локального або повного облисіння. Як правило, на появу залисин скаржаться чоловіки. Але й жінки не менш часто стикаються із такою проблемою. У цій статті ми розповімо про причини, види та способи лікування жіночої алопеції.

Жіноча алопеція

Причини жіночої алопеції

Крім вікового фактора, трихологи називаю безліч факторів, чому на щітці залишається все більше волосків, а на голові – все менше. Серед загальних причин, що можуть викликати у жінок сильне випадання волосся, слід зазначити:

  1. Порушення роботи щитовидної залози. На стан здоров'я загалом, і стан шевелюри зокрема впливає як надлишок, і недолік гормонів, які виробляє заліза. Варто зауважити, що облисіння – лише один із симптомів цих порушень. Серед інших ознак – різка зміна ваги, порушення пульсу та температури тіла.
  2. Полікістоз яєчників. Внаслідок цього захворювання змінюється гормональне тло жінки. У цьому випадку аналізи покажуть у її організмі надлишок чоловічих гормонів, внаслідок впливу яких волосся на голові може інтенсивно випадати, а на обличчі і тілі - з'являтися.
  3. Порушення в імунній системі організму. У цьому випадку волосся може випадати не тільки на голові, а й на інших ділянках тіла.
  4. Грибкові захворювання, на кшталт стригучого лишаю.
  5. Вагітність, пологи, годування дитини грудьми. Причина не лише у зміні гормонального фону, а й у тому, що мамі катастрофічно не вистачає кальцію у цей період.
  6. Прийом певних ліків, найчастіше - гормональних протизаплідних пігулок. Також на стан зачіски впливають таблетки, які нормалізують тиск, серцеві препарати, ліки від артриту, психотропні засоби.
  7. Променева терапія.
  8. Незбалансоване харчування (дефіцит білка), сувора дієта.
  9. Звичка туго заплітати волосся у хвіст, косу чи пучок.
  10. Стан хронічного стресу, недосипання, втоми.

Причини жіночої алопеції

Жіноча алопеція - симптоми

Інтенсивне облисіння у жінок віком до 40 років часто має характерну симптоматику:

  • стоншення і поступове порідіння волосся в області темряви та чола;
  • ламкість та сухість локонів, відсутність еластичності та здорового блиску;
  • виражені проблеми зі шкірою обличчя - поява вугрів та висипань;
  • жирна чи суха себорея;
  • зміни жіночого циклу;
  • поява волосся по всьому тілу.

У найважчих випадках шкіра починає просвічувати через волосся, потім з'являються виражені залисини.

Симптоми жіночої алопеції

>

Облисіння за жіночим типом буває різних видів, у кожного з яких є свої особливі симптоми. Ми розглянемо типи жіночої алопеції, що зустрічаються найчастіше, але варто пам'ятати, що точний діагноз та оптимальний курс лікування вам зможе поставити лише професійний трихолог.

Жіноча андрогенна алопеція

З цим типом облисіння за статистикою найчастіше стикаються чоловіки. Мало того, це основна причина того, що чоловіки втрачають волосся. Проте жінки теж страждають від цього захворювання.

Жіноча андрогенна алопеція

Причини андрогенної алопеції у жінок

Як і у чоловіків, основною причиною є надмірна кількість тестостерону. Чому цей чоловічий гормон може накопичитися в жіночому організмі:

  • природні гормональні "перепади", пов'язані з вагітністю, лактацією, клімаксом;
  • збої в ендокринній системі, пов'язані з цукровим діабетом, захворюваннями на щитовидну залозу;
  • прийом гормональних ліків та контрацептивів, вживання стероїдів.

Симптоми андрогенної алопеції у жінок

Порушення гормонального фону проявляється не відразу - на перших етапах жінка може навіть не здогадуватися, що її організм потребує підтримки. Першою ознакою дисбалансу часто стає інтенсивне випадання волосся – понад 100 на день. Нові волоски при цьому відростають повільно, і вони набагато тонші, ніж були раніше. Поступово шевелюра втрачає густоту, на маківці, скронях і в області чола з'являються залисини. При цьому волосся починає активніше рости на інших частинах тіла. Все це супроводжується підвищеною жирністю обличчя та шкірного покриву голови.

Як лікувати жіночу андрогенну алопецію

Лікування у разі андрогенного облисіння призначає лікар-ендокринолог після підтвердженого аналізами діагнозу. Найчастіше призначаються гормональні препарати для нормалізації внутрішнього фону, і космецевтичні – для зовнішнього стимулювання фолікул. Високу ефективність при цьому типі алопеції показали препарати на основі міноксидилу концентрацією до 5%. У найважчих випадках практикується лазерна терапія та трансплантація волосся.

Вогнища алопеція у жінок

Ознакою цього облисіння є специфічний характер випадання волосків. Залисини утворюються по всій поверхні голови і мають круглі обриси. Одночасно з появою лисин, можуть випадати вії та волоски на бровах. 

Вогнища алопеція у жінок

Причини жіночої осередкової алопеції

Провокувати осередкове випадання волосся можуть інфекційні захворювання, збої в ендокринній системі, отруєння токсичними речовинами.

Лікування осередкової алопеції

Терапія проводиться під наглядом лікаря-трихолога. Після того, як пацієнтка здасть аналізи, крім препаратів, що усувають причину облисіння, їй можуть прописати курс вітамінних добавок, нікотинову та фолієву кислоти, різні процедури у косметологічному кабінеті.

Лікування жіночої алопеції

Жіноча дифузна алопеція

При цьому захворюванні волосся випадає рівномірно по всій поверхні голови. Особливо інтенсивне випадання спостерігається під час миття, сушіння та укладання волосся. При цьому волоски стають ламкими, тьмяними і злегка хвилястими. Найчастіше це захворювання проявляється у жінок віком 35 - 55 років.

Жіноча андрогенна алопеція

Причини виникнення дифузної алопеції

Основними причинами прояву захворювання є:

  • перманентно стресовий стан, нервове виснаження;
  • інтоксикація лікарськими засобами;
  • вагітність; лактація;
  • збій гормонального тла;
  • дефіцит необхідних організму мікро та макроелементів;
  • психосоматичні порушення.

Лікування жіночої дифузної алопеції

Коректне лікування можливе лише після грамотної діагностики та виявлення основної причини облисіння. Курс спрямований на усунення того фактора, що провокує випадання волосків.

Себорейна жіноча алопеція

Стрімке облисіння може бути викликане жирною себореєю. Іншими ознаками цього захворювання є підвищена жирність у прикореневій зоні голови, лущення, сильна лупа. Основне лікування спрямоване на боротьбу з себореєю, а як допоміжна допомога трихологи рекомендую якісний шампунь від лупи.

Себорейна жіноча алопеція

Вроджена жіноча алопеція

Цей тип облисіння пов'язаний із генетичною схильністю. Часто це захворювання супроводжується ламкістю нігтів та проблемами із зубною емаллю. Щоб призупинити цей процес, призначаються загальнозміцнюючі препарати, масажі мезоролерів та дарсонвалізація. Також ефективним методом є трансплантація волосся.

Вроджена жіноча алопеція

Оформити замовлення

Продовжити покупки