Пошук
Кошик
Каталог товарів

Жирна шкіра голови – симптоми, причини, лікування

Жирна шкіра голови – досить часта проблема як у чоловіків так і у жінок. Коли епідерміс занадто жирніє, локони навіть після миття виглядають не дуже охайно, особливо в прикореневій зоні. Для боротьби з цим явищем багато хто купує спеціальні шампуні, і намагається використовувати їх максимально часто. Така тактика лікування іноді призводить до зворотного ефекту – сухості шкірного покриву та ламкості волосся. Як правильно доглядати волосся схиленим до жирності, ми розповімо в цій статті.

Жирна шкіра голови

Симптоми жирної шкіри голови

Здорові локони відрізняються характеристиками:

  • еластичність;
  • красивий блиск;
  • шовковистість;
  • легке укладання та розчісування.

При нормальному типі шкіри волосся зберігає ці якості протягом двох-трьох днів після миття.

Якщо шкірний покрив голови схильний до жирності, це проявляється у:

  • сальності дерми;
  • маслянистому блиску локонів;
  • неохайний вигляд зачіски;
  • злиплих пасм.

Епідерміс із підвищеною жирністю через пару годин після миття голови починає адсорбувати пил та запах навколишнього середовища. Майже відразу після купання волосся виглядає брудним, і може не дуже приємно пахнути. Ще сильніше це проявляється у спеку, при підвищеній вологості, у сезон шапок. Ситуація може посилюватися лупою та випаданням волосків. Як правило, у людей з жирним типом волосся шкіра обличчя також страждає від жирності.

Причини підвищеної жирності шкіри голови

За вироблення шкірного сала відповідають сальні залози, що знаходяться у шкірі. Це цілком нормальний процес, закладений природою. За добу дерма нормального типу виділяє близько 20 г шкірного сала, завдання якого – живити волосяні стрижні, захищаючи їх від висихання, а шкірний покрив – від негативного впливу навколишнього середовища.

Іноді сальні залози починають працювати гіперактивно. І тут вони виробляють більше жиру, ніж потрібно. Як наслідок, шкіра голови швидко жирніє, і зачіска виглядає неохайно.

Залізи можуть активізуватися з фізіологічних причин:

  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • гормональні зміни в період статевого дозрівання;
  • вагітність;
  • менопауза;
  • хронічні стреси.

Підвищена жирність шкіри голови може бути пов'язана з неправильними харчовими звичками. Якщо у вашому раціоні багато смаженої, солодкої, борошняної їжі, напівфабрикатів або продуктів з натуральним складом, швидше за все, ви знайомі з жирною шкірою не з чуток.

Основні помилки у догляді, що провокують гіперактивне вироблення сала:

  1. Щоденне миття голови. Багато хто помилково вважає, що таке щоденний ритуал дозволить їх локонам завжди виглядати бездоганно. Але волосся має гідрофобну структуру, і процедура миття для них завжди є стресом. Особливо страждають пофарбовані пасма, так як миючі ПАВи шампунів вимивають колір. Але найстрашніше – реакція сальних залоз. Внаслідок щоденного втручання у їхню роботу, вони починають працювати ще активніше, і виробляти більше жиру. Як результат – підвищена жирність голови.
  2. Використання занадто гарячої води для миття волосся.
  3. Надмірне використання доглядових засобів - масел, масок або бальзамів.

Зайва жирність прикореневої зони волосся може бути викликана таким захворюванням, як себорейний дерматит. Жирна себорея небезпечна тим, що при цьому захворюванні не просто збільшується кількість шкірного сала. Змінюється його хімічний склад. Вільні жирні кислоти, якими перенасичене шкірне сало при себореї, є чудовим середовищем для розмноження бактерій. Якщо залишити хворобу без уваги, можна заробити закупорку сальних залоз, запалення, і як наслідок – випадання волосся.

Серед інших факторів, що впливають на жирність дерми, можна назвати екологію, клімат та шкідливі звички.

Жирна шкіра голови – лікування, догляд

  1. Лікуванням шкірних захворювань, у тому числі жирної себореї, мають займатися фахівці. Досвідчений дерматолог призначить курс лікування та пропише лікарські засоби, що допоможуть усунути проблему.
  2. Якщо у вас вроджена або набута підвищена жирність шкіри голови, ваше завдання – нормалізувати роботу сальних залоз. Ось кілька порад, які допоможуть вам вирішити це завдання:
  3. Використовуйте для миття спеціальний шампунь, призначений для жирного типу шкіри. Засоби "два в одному" швидше за все будуть занадто "важкими" для вашого волосся - краще приберіть його зі своєї ванної. Намагайтеся не використовувати шампунь із сульфатами, силіконами та ланоліном у складі.
  4. Намагайтеся мити голову не частіше 2-3 разів на тиждень. Якщо раніше ви це робили щодня, змінити звичку допоможе графік миття. Згодом робота сальних залоз нормалізується. А пережити період адаптації допоможуть сухі шампуні, і улюблене багатьма дівчатами укладання "кінський хвіст".
  5. Не наносите бальзами та маски на всю довжину. При підвищеній жирності додаткового харчування потребують тільки сухі кінчики.
  6. При гіперактивній роботі сальних залоз, намагайтеся якомога рідше чіпати шкіру та розчісувати волосся.
  7. Регулярно промивайте гребінець за допомогою шампуню, щоб усунути з неї залишки шкірного сала.
  8. Після миття голови промийте волосся відваром ромашки календули або кора дуба - ці трави нормалізують роботу сальних залоз.
  9. Краще сушити волосся природним шляхом - гаряче повітря провокує вироблення шкірного сала, а самі пасма страждають від сухості. Якщо без фена нікуди, не вмикайте його на повну потужність.
  10. Власникам жирної шкіри голови рекомендується обполіскувати волосся прохолодною водою. Під дією холоду пори звужуються, і волосся жирне набагато менше.

Впевнені, наші поради будуть вам корисні!

Оформити замовлення

Продовжити покупки